Kongres Srpske Medicinske Dijaspore- Beograd, jun 2019.

14.07.2019

Ove godine odrzana je deseta, jubilarna konferencija Srpske Medicinske Dijaspore (http://serbiandiasporamedical.rs) u organizaciji Fondacije NJ. K. V. Princeze Katarine. Fondacija se trudi da svake godine okupi srpske stručnjake koji žive I rade u inostranstvu da dodju na konferenciju I prenseu svoja znanja I iskustva našim lekarima. Ove godine bilo je prisutno oko 200 predavača iz celog sveta, najviše iz Amerike I Engleske.
Odrzan je veliki broj predavanja iz svih oblasti medicine, a prvi put je bila I sesija o alopeciji I transplantaciji kose koju je vodila dr Gorana Kuka Epstein. Okupila je impresivne predavace koji su odrzali fantasticna predavanja kome su prisustvovale kolege plasticni hirurzi, specijalizanti plasticne hirurgije, ali I lekari drugih specijalnosti.
Ovako je izgledala sesija:

  1. Jeffrey Epstein, USA: Transplantacija kose, FUE tehnika, skracivanje cela- sta je novo
  2. Emina Vance, USA- Transplantacija obrva- mala procedura, velika razlika
  3. Nilofer Farjo, Engleska- Pregled terapija protiv opadanja kose
  4. Gorana Kuka Epstein, Srbija- Uloga maticnih celija u lecenju opadanja kose
  5. Bessam Farjo, Engleska- Kloniranje kose

Nakon predavanja odrzana je zanimljiva diskusija o temama poput:

  • kako zapoceti ordinaciju za transplantaciju kose
  • eticki principi transplantacije kose
  • kako obuciti tim za transplantaciju kose.

Nakon zavrsene sesije, zanimljiv drustveni program je ponudjen predavacima koji je obuhvatio odlazak u Kraljevski Dvor na Dedinju. Pored ture po Dvoru I upoznavanja sa nekim legendama, odrzana je svecana vecera. NJ.K. V. Princ Aleksandar I Princeza Katarina su bili sjajni domacini I svi su se osecali dobrodoslim. Veceru je ulepsala Jadranka Jovanovic, nasa poznata operska pevacica.

Znacaj ove konferencije je mnogostruk. Dolazak nasih lekara i predstavljanje njihovog rada u inostranstvu znacajan je za razvoj srpske medicine. Uspostavljaju se vazni kontakti sa dijasporom I ovo je vazno odrzavati. Sesija o transplantaciji kose je bila posebna jer nikad ovakvi strucnjaci nisu boravili I predavali nasim lekarima. Takodje je pokazan veliki interes nasih lekara za transplantaciju kose sto pokazuje da ce ova oblast medicine samo rasti.

Postavio : Vesti - Hair Center Serbia

Leave a Comment