Koliko je normalno da mi dnevno opadne kose?

1 23.04.2017

Jedno od najčešćih pitanja i komentara koje dobijamo od naših pacijenata na pregledu ili putem email evaluacije je vezano za broj dlaka koji dnevno opadne. Neretko se desava da pacijenti donesu klupko kose na sam pregled kako bi nam prikazali koliko kose opada. Kosu pronalaze svuda :na jastuku, u slivniku, na garderobi, kompjuteru, kniigama. Svakako je zabrinjavajuće kada najednom primećujete da je vaša kosa svuda oko vas, a posebno kada i drugi počnu da primećuju dlake koje vam opadaju.

Normalno je da dnevno opadne izmedju 50 i 100 dlaka. To je rezultat smanjivanja aktivne i neaktivne faze rasta dlake (telogena i anagena faza) i ne smatra se patološkim. Ukoliko dnevno primećujete više dlaka od ovog broja, moze biti slučaj da je reč o patološkom opadanju kose koje može obuhvatiti različita patološka stanja (alopecija areata, telogeni eflufijum, stresogeno opadanje kose i dr.) Nama je ponekad značajno da pratite u periodu od sedam dana i brojite koliko dlaka je opalo (“daily count test”). To nam je diferencijalno dijagnostički veoma vazno, pa ponekad uputimo pacijente da nam jave nakon sedam dana koliko je dlaka otpalo svakog dana. Kod žena koje imaju kovrdžavu kosu i ne češljaju je svakodnevno, opadanje će biti intenzivnije tokom pranja te ne treba biti zabrinut ako se to desi. Sva ona kosa koju bi inače iscesljale svakodnevno, sada opada nakon pranja. Svakako je zabrinjavajuće ako kosa opada “u pramenovima” i treba se odmah obratiti lekaru. Pored praćenja koliko kose opada svakodnevno, obavezno primenjujemo i Pull test kojim se odredjuje da li ima aktivnog opadanja kose. Test primenjuje i tumači lekar i on nam je takodje veoma važna smernica u odredjivanju uzroka i stepena opadanja kose. Znacčajnije opadanje kose se moze videti i sezonski, u proleće I jesen, a takodje kosa vise opada nakon ovulacije odn. u drugom delu ciklusa.

Opadanje kose kod žena je zaista kompleksno I zahteva detaljan pregled, analizu, laboratorijske I hormonalne analize. Pravilna kombinacija testova vodi nas ka ispravnoj dijagnozi, a potom i prilagodjavanju terapije protiv opadanja kose.

Postavio : Blog - Hair Center Serbia
Comments (1)
FilipMay 31Reply
Odličan tekst o opadanju kose

Leave a Comment