Koja žena je idealan kandidat za transplantaciju kose?

03.10.2018

Kako se usko bavimo dijagnostikom i lečenjem opadanja kose kod devojaka i žena, neretko nam se javljaju žene koje bi želele da obave transplantaciju kose.  Veoma je važno proceniti koja pacijentkinja bi eventualno bila dobar kandidat za ovu intervenciju. Uzroci opadanja kose kod žena su brojniji nego kod muškaraca i zato je neophodno prvo utvrditi uzrok(e) opadanja kose i njih tretirati. Mnoga stanja se mogu uspešno korigovati terapijom ili kombinacijom terapija protiv opadanja kose. Svakako postoji jedna grupa pacijentkinja koje su odlični kandidati za transplantaciju kose.

 1. VISOKI (URODJENI) ZALISCI

Svakako prva indikacija koja se uspesno može korigovati transplantacijom kose jesu visoki, urodjeni zalisci. Žene koje imaju visoke (muške) zaliske ih mogu korigovati transplantacijom kose. Uslov je da je davajuća regija dobra i da nema nikakvih kožnih obolenja u zoni zalizaka. Ukoliko su zalisci nastali kao posledica opadanja kose (telogeni efluvijum) mogu se takodje korigovati ukoliko nema znakova aktivnog opadanja kose unazad godinu dana. Kompletan izgled prednje linije kose se značajno promeni i unapredi, a čitavo lice deluje lepše kada se koriguju zalisci.

Kod pacijentkinje na fotografiji su korigovani zalisci koji postoje od rodjenja i koji su joj oduvek smetali. Na ovaj način lice dobija lepši, prirodniji oblik.

Kako bi se korigovali zalisci u punoj gustini sa pravilnim rasporedom transplantata, kod ove transplantacije implantirano je oko 1300 graftova. To je iziskivalo da se davajuća regija ošiša na površini od oko 12x4cm. Druga opcija je da se intervencija radi bez šisanja tzv. Individual Follicular Trim.

 1. VISOKO ČELO

Visoko čelo takodje predstavlja odličnu indikaciju za transplantaciju kose kod žena. Neophodno je da nema nikakvog drugog uzroka gubitka kose u toj zoni (npr. frontalna fibrozirajuća alopecija, ožiljna alopecija isl.) Pored transplantacije kose, izuzetno uspešna procedura koja se može primeniti naziva se hirurško skraćivanje čela pri kojoj se nekad čelo može skratiti I do 2,5 cm. Kandidati za ovu procedure treba da imaju dosta pokretljivu kožu glave.

 1. ANDROGENETSKA ALOPECIJA

Androgenetska alopecija i jeste i nije indikacija za transplantaciju kose. Prvo je važno držati je pod kontrolom odgovarajućom terapijom. Ukoliko postoji blagi oblik androgenetske alopecije, može se transplantacijom korigovati odredjena manja zona zahvaćena opadanjem. Obično to budu šiške ili zona razdeljka. Često se transplantacija kombinuje sa nekom od terapija protiv opadanja kose kako bi se celokupan izgled kose poboljšao.

 1. OŽILJCI

Svi ožiljci koji su posledica bilo kakve trauma (mehaničke, hemijske, toplotne) se generalno mogu uspešno i trajno korigovati. Hirurg mora da proceni kvalitet ožiljnog tkiva i da proceni koliku uspešnost može da postigne nakon transplantacije. Neretko kombinujemo tehniku fat graftinga sa transplantacijom kose radi postizanja boljeg rezultata. Ponekad je potrebno da se procedura ponovi.

 1. OBRVE

Gotovo svaka devojka ili devojka predstavlja kandidata za transplantaciju obrva. Uslov je da ne postoji neko dermatološko obolenje, kao i realna očekivanja pacijentkinje. Kako bi se korigovale obrve potrebno je izmedju 100 i 350 graftova po strani. I za ovu intervenciju, neophodno je ošišati davajuću regiju na 2mm dužine. Rezultati se kao i kod svake druge transplantacije vide nakon godinu dana, a obrve se nedeljno moraju skraćivati i uredjivati.

 1. NAKON FACE-LIFTINGA

Ožiljak nakon face-liftinga koji uslovljava gubitak zulufa može se veoma prirodno korigovati transplantacijom kose. Prirodno je da žena ima zulufe, a dešava se da posle facelifinga, koža sa zulufom bude odsečena što utiče na izuzetno širok izgled lica koji mnogim ženama ne stoji lepo. Kreiranjem novih zulufa transplantacijom kose, vraća se prirodan izgled licu uz novu zategnutost koja se postiže faceliftingom. Ova intervencija se moze uraditi već 3 meseca nakon faceliftinga

KADA NE RADITI TRANSPLANTACIJU KOSE KOD ŽENA

Postoje odredjena stanja kad se smatra da je greska uraditi transplantaciju kose kod žena:

 • Aktivno opadanje kose (telogeni efluvijum, androgenetska alopecija)
 • Pecatasto opadanje kose (alopecija areata) koje nije stabilno, niti terapijski kontrolisano u periodu od dve godine
 • Oziljna alopecija koja nije stabilno, niti terapijski kontrolisano u periodu od dve godine
 • Dermatoloska obolenja kože glave
 • Slaba davajuća regija
 • Nerealna očekivanja pacijentkinje

Svakako je neophodna detaljna evaluacija uoči odluke o transplantaciji kose kod ženskog pacijenta. Mnogo faktora mogu da doprinesu postizanju boljeg rezultata, a prvi je da se selektuje pacijentkinja koja po svim parametrima predstavlja dobrog kandidata za transplantaciju kose. Najvažnije je svom pacijentu objasniti šta može, a šta ne može da očekuje od intervencije.

Pogledajte kako izgleda dermatoskopija-obavezni deo pregleda i evaluacije svake pacijentkinje:

Postavio : Blog - Hair Center Serbia

Leave a Comment