Kako se pravilno koristi minoksidil?

26.07.2021

Suprotno uvreženom mišljenju, gubitak kose ne pogađa samo muškarce. Opadanje kose može da bude veliki izazov kako kod muškaraca tako i kod žena. Gubitak kose često ima nepovoljan uticaj na samopouzdanje osobe, naročito ako se zdrava i jaka kosa doživljava kao jedan od znakova lepote.

Šta je minoksidil?

U pitanju je jedan od dva registrovana leka u lečenju opadanja kose. Ovaj lek postoji u dve koncentatracije – od 2% i 5%. Takođe, najčešće se može se naći u tri forme: u formi losiona, gela, i u obliku i pene, koja se nešto ređe koristi.

Ovaj efikasan preparat se obično nanosi jednom ili dva puta u toku dana, a ono što je vrlo ohrabrujuće jeste činjenica da je delotvoran kod različitih vrsta alopecije, uključujući androgenu i ožiljnu alopeciju.

Takođe, minoksidil se koristi i nakon transplantacije kose da pospeši rast transplantata.

Kako se pravilno koristi minoksidil?

Postoji nekoliko načina na koje možete da nanesete ovaj preparat u obliku losiona. 

1. Nanošenje pipetom

Nanošenje pipetom je vrlo zgodno i praktično, te je najbolje ukoliko vaš farmaceut može da napravi sredstvo sa pipetom koja će imati oznaku jednog mililitra. Na ovaj način je vrlo lako dozirati i polako otpuštati preparat koji nanosite na kosu. 

Obično se preporučuje doza od jednog mililitra po apliciranju, a najvažnije je dobro pokriti površinu gde kosa opada i dobro utrljati preparat. 

Postupak započnite tako što ćete najpre raščešljati kosu i napraviti razdeljak sa jedne od bočnih strana na gornjem delu glave. Zatim nanesite tačkice losiona na kožu i dobro ih utrljajte. Potom se kosa raščešlja u srednjem delu, i sa druge strane. 

Ovaj postupak se ponavlja tri puta kako bi se losion ravnmerno naneo. Cilj ovog tretmana je da losion dospe do kože glave, te vodite računa da ga laganom masažom pažljivo utrljate u kožu. 

Izbegavajte slivanje losiona na lice

Vrlo je važno napomenuti, naročito kada je reč o pacijentkinjama, da treba voditi računa da se losion tokom upotrebe ne slije na lice jer može da izazove rast dlačica, naročito u zoni zulufa i brade. Ovo je najčešći neželjeni efekat primene minoksidila.

Kako bi se ovo izbeglo, poželjno je da losion nanesete pola sata pre nego što legnete da spavate. Na ovaj način, losion će se osušiti na koži glave i neće doći do slivanja na kožu lica. 

Ukoliko se desi da se dlačice pojave na licu, imajte u vidu da je u pitanju samo privremen rast. Ove neželjene dlačice će nestati posle prestanka primene preparata, a u retkim slucajevima je potrebna epilacija.. 

2. Nanošenje minoksidila četkom

Ovaj način nanošenja losiona je takođe vrlo praktičan jer četka omogućava jednostavno i precizno doziranje preparata. Losion se sipa u dršku minoksidil četke, a na dršci se nalazi i dozer, te možete lako da odredite mililitar supstance koji treba da nanesete na kosu. 

Nakon što ste sipali losion (moguće je sipati do 60ml preparata) nanosite ga četkanjem, učešljavajući ga u kosu. Četka je napravljena tako da losion prolazi kroz njene zupce i dospeva do kože glave gde je potrebno da deluje. 

Ovaj postupak je vrlo zgodan zato što ne zahteva utrljavanje niti dolazi do zadržavanja losiona na kosi čime se izbegava mašćenje kose. Takođe, nanošenjem minoksidila četkom obezbeđuje se njegova delotvornost i ne postoji rizik od slivanja preparata po licu. 

3. Nanošenje uz pomoć šprica

Uz pomoć običnog šprica možete odmeriti mililitar minoksidil losiona i potom ga naneti na kožu glave. Na ovaj način je nekad teže kontrolisati mlaz, i može se desiti da vam losion “izleti“ kroz špric. Upravo iz ovog razloga nanošenje minoksidil losiona uz pomoć šprica može biti malo teže u poređenju sa prethodna dva postupka.  

4. Nanošenje sprejem

Poslednji način za nanošenje losiona na kožu glave jeste uz pomoć spreja. Dakle, losion se može naprskati, ali se često dešava da se naprska više preparata nego što je potrebno, te su prethodno opisani postupci ekonomičniji u poređenju sa nanošenjem minoksidila sprejem. 

Minoksidil u Formi Pene

Prednost pene u odnosu na druge oblike primene minoksidila jeste što manje masti kosu, zbog čega je neki pacijenti preferiraju. Međutim, problem sa ovim oblikom minoksidil preparata jeste to što postoje indicije da je manje efikasan u poređenju sa losionom.

Naime, kada se pena aplicira, ona vrlo često ostane na površini, na kosi, umesto da prodre u kožu glave. To je osnovni razlog zašto nema toliku efikasnost koliku pokazuje losion.

Ukoliko možete da birate u dogovoru sa vašim farmaceutom, najbolje je da odaberete nanošenje uz pomoć pipete.

Priprema kože glave: hemijski piling

Pre nego što započnete tretman minoksidil losionom, poželjno je da uradite hemijski piling kože glave. Na ovaj način se skida površinski sloj mrtvih ćelija kože čime se pore oslobađaju, i losion može da ima brži i bolji učinak.

Vodite računa da vam kosa i koža glave budu u potpunosti suvi pre nego što počnete sa primenom preparata. Nakon primene, odmah operite ruke. Kosu nemojte prati najmanje četiri sata nakon aplikacije leka.

Takođe, nemojte upotrebljavati fen da biste osušili skalp nakon što se naneli minoksidil na kožu glave.

Ukoliko se minoksidil kontinuirano upotrebljava u periodu od četiri do šest meseci, može se primetiti značajan rast kose.

Posted in Blog by haircenter

Leave a Comment