Kako leti zaštititi svoju kosu?

01.07.2018

Svakako je opšte poznato i zaista se naširoko primenjuje obavezno nanošenje zaštitnog faktora na kožu kada god smo izloženi sunčevim zracima. Ali, koliko nas zaštiti svoju kosu od istog tog zračenja tokom leta? Kombinacija izloženosti sunčevim zracima, hloru i morskoj soli može dovesti da kosa postane suva i krta, te je jednako važno štititi kosu u istoj meri kao i kožu.

 

ZRAČENJE

Postoje tri tipa zračanja-UVA, UVB i UVC. Upravo su UVA i UVB zraci ti koji dovode do oštećenja kose. UVA zraci mogu da penetriraju u najdublje slojeve kože i time oštete sam koren dlake dovodeći do smanjenja snage i elastičnosti dlake, dok UVB zraci oštećuju kutikulu (ovojnicu) same dlake čineći je krtom i beživotnom. Zato je posvećenost zaštiti od zračenja neophodna ne samo za kožu, već i za kosu.

 

HLOR I SO

Hlor skida koži glave njen zaštitni omotač od ulja, ostavljajući je oštećenom i poroznom, a time osetljivom na druge štetne agense. Ovo je naročito prisutno ako je kosa prethodno hemijski tretirana ili tanka po svojoj prirodi. Savet je svakako da se kosa odmah po kupanju u bazenu ispira i da se koriste zaštitni balzami za kosu. U prodaji su od nedavno balzami sa zaštitnim faktorom pa su svakako oni preporuka. Slicno je i sa kupanjem u moru ili okeanu, jer preterana koncentracija soli, može dovesti do oštećenja kože glave, a potom većoj predisponiranosti ka opekotinama.

 

 

OPEKOTINE

Na isti način kako nastaju opekotine na koži, tako se javljaju i na koži glave. Često ih nismo svesni jer ne primećujemo crvenilo na toj zoni. Koža glave zna da bude i bolna, a intenzivne opekotine, mogu dovesti do opadanja kose, koje usled ožiljavanja moze biti i trajno. Najčešće su ipak veoma površne opekotine koje mogu dovesti do ljuštenja površnog sloja kože glave koje rezultira bez opadanja kose ili sa minimalnim, privremenim opadanjem. Svakako je neophodno štititi kožu glave nošenjem šešira i stavljanjem zaštitnog faktora jer je zdrava koža glave osnova za rast zdrave kose.

U slučaju da dodje do opekotina na koži glave, predlog je da se istuširate hladnom vodom, u slučaju bola uzmete nešto protiv bolova i da koristite hladne obloge kako bi se smanjila iritacija. Generalno, crvenilo prolazi za dva do tri dana i u tom periodu treba izbegavati sunce u potpunosti. Ukoliko se crvenilo sa bolom produži, obratite se lekaru. Naročito vodite računa o nastanku opekotina kod svoje dece.

 

LETNJA ZAŠTITA KOSE:

  • ŠEŠIR
  • ZAŠTITNI FAKTOR
  • BALZAMI ZA KOSU SA ZAŠTITNIM FAKTOROM
  • IZBEGAVANJE SUNCA OD 12-16H
  • ISPIRANJE KOSE NAKON KUPANJA U BAZENU ILI MORU

 

 

POSLE LETA

Kosi generalno prija sunce najviše jer se pod uticajem sunčevih zraka mobiliše vitamin D iz kože  koji izuzetno povoljno deluje na cikluse rasta dlake. Takodje, dok smo na odmoru neminovno smo manje izloženi stresu koji ima direktan učinak na pojačano opadanje kose. Sa početkom jeseni, gotovo je očekivano malo pojačano opadanje kose te se savetuju preventivne mere koje podrazumevaju unos vitamina za kosu ili eventualno primenu neke od terapija. Narodna izreka je “kada opada lišće, opada i kosa”, te je jesen svakako sezona kada kosa najviše opada. Vodite računa o svojoj kosi u svakom godišnjem dobu kako bi ona cele godine bila lepa i zdrava.

Ako je potreban dodatan savet, uvek nas možete kontaktirati na info@haircenter.rs

Postavio : Blog - Hair Center Serbia

Leave a Comment