ISHRS kongres u Los Andjelesu

24.11.2018

Godisnji kongres svetskog udruzenja za transplantaciju kose (ISHRS) je ove godine odrzan u Los Andjelesu. Okupio je oko 1000 lekara iz citavog sveta. U trajanju od pet dana, sam kongres je obilovao brojnim predavanjima, radionicama, strucnim diskusijama I fenomenalnim izborom nove opreme koja se mogla kupiti.

1. BREAKFAST WITH EXPERTS

Strucna diskusija je vodjena sa Apostolos Pappasom iz kompanije Nestle koji je objasnio komunikaciju izmedju masnog tkiva I folikula dlake, nesto sto klinicki ispitujemo u okvirnu nase prakse vec nekoliko godina.

2. ANTONELLA TOSTI

Jedan od najvecih svetskih strucnjaka Antonela Tosti je bila pocasni predavac na kongresu. Odrzala je dugo I detaljno predavanje na temu dermoskopije I kako uz pomoc dermoskopa sa sigurnoscu doneti pravu dijagnozu.

3. ALOPECIJA IZAZVANA HEMIOTERAPIJOM

Veoma korisno predavanje je bilo na temu kako zadrzati kosu pacijentu koji prolazi kroz hemioterapiju. Cak 16% pacijenata odbija hemioterapiju zbog straha od gubitka kose I drugih nezeljenih efekata. Primena lasera omugucava zadrzavanje kose kod vise od 70% pacijenata koji prolaze kroz hemioterapiju.

4. Dr Jean Devroye predstavio je novi instrument koji olaksava implantaciju graftova

5. Ove godine je najvise vremena posvecenu etickom aspektu transplantacije kose I radu klinika koje nisu predvidjene za bavljenje ovom granum medicine. Najvise se odnosilo na ogroman porast klinika u Turskoj, ali I drugim zemljama bliskog istoka koje obiluju klinikama koje rade u nesterilnim uslovima bez odgovornog lekara. ISHRS ce uskoro izaci sa kampanjom da se rad ovih klinika zabrani.

6. Dr Gorana Kuka je ove godine bila clan organizacionog komiteta ovog kongresa I svojim angazmanom doprinela organizaciji I poboljsanju samog kongresa. Na poziv organizatora, bila je educator FUE tehnike pri radionici koja je odrzana prvog dana I poducavala nove lekare kako da pravilno sprovode FUE tehniku. Takodje je odrzala predavanje o primeni adipoznog (masnog) tkiva u lecenju oziljnje alopecije.

SLIKE SA KONGRESA:
Postavio : Vesti - Hair Center Serbia

Leave a Comment