Suplementi

Vitaminska suplementacija je veoma vazna za celokupno nase zdravlje, pa tako i za zdravlje nase kose. I pored zdrave ishrane i dobre hidratacije, neophodno je da unosimo i odredjene suplemente. U industriji kozmetike za kosu postoji mnogo preparata na trzistu koji obecavaju obnovu kose.

suplementi za bolju kosu

Treba biti veoma kritican jer generalno, vitaminska suplementacija nije dovoljna za lecenje opadanje kose. Ona je odlicna kao prevencija ili kao doping za inace dobru kosu, ali u lecenju se mora kombinovati sa jos nekom terapijom.

Vitamini, minerali i esencijalne kiseline su vazne za odrzavanje zdrave koze glave, ali i normalnog ciklusa rasta dlake. Suplementacija moze biti generalizovana ili specificna. Generalizovana vitaminska suplementacija predstavlja suplemente koji se uzimaju bez specificnih prethodnih analiza.

Oni su najcesce na bazi biotina ili vitamina C. Veoma je vazno biti upoznat da li odredjeni suplementi zaista imaju efikasnost i klinicka istrazivanja o rezultatima svojim preparata. U nasoj ordinaciji koristimo vitaminsku suplementaciju Viviscal- poznati svetski brend vitamina i minerala za kosu.

To su suplementi koji su bezbedni i efikasni, a postoji i jaca obogacenija linija suplemenata Viviscal Professional koji su predvidjeni kod jaceg opadanja kose. Oni su jedina kompanija koja ima i suplementaciju specificno za muskarce, to je linija Viviscal Men.

Specificna suplementacija se odredjuje nakon uradjenih laboratorijskih analiza gde se vide odstupanja od normalnih vrednosti i one se koriguju. Najcesce su to korekcije Vitamina D, cinka, zatim korekcije gvozdja i feritina. Postoji veliki broj suplemenata koje mi primenjujemo, a da oni imaju pozitivan efekat na kozu glave, na ciklus dlake i obnovu kose.

Pacijenti vrlo cesto na svoju ruku koriste biotin, iako su njegova dejstva minimalno naucno potkrepljena. Takodje veoma vazno znati kada uzimati suplemente i u kojoj dozi. Nije nuzno veca doza efikasnija, i o tome je potrebno informisati.

Vitamine i minerale koristimo i u nasim losionima kako bi oni imali i lokalno dejstvo.

Pre odluke o primeni vitaminske suplementacije, bilo bi korisno da dodjete na pregled kako bi se izabrala najpovoljnija suplementacija u vasem slucaju bazirano na osnovu vasih laboratorijskih analiza, ali i stanja kose, koze glave i generalno organizma.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.