Eterična ulja

Eterična (esencijalna) ulja i ulja generalno se često koriste u različitim oblastima medicine. Spadaju u tradicionalne (narodne) lekove i definitivno se vraćaju u modu te ih sve veći broj pacijenata koristi.

Najjednostavnije korisćenje je kada se eterična ulja stave u inhaler, difuzer ili u toplu kupku i uživa u blagodetima njihovih isparavanja. Oni se takodje koriste za izradu kozmetike. Najčešće se koriste u Spa centrima za opuštanje i masažu, zatim u terapiji astme i kod nekih oboljenja kože.

Eterična ulja se mogu koristiti i u održavanju zdrave kože glave i kao pomoć rastu kose. Neka od ulja koja se najčešće koriste su sledeća:

  1. Ulje nane (mint) – koristi se zbog svog efekta hladjenja, ali i kod upornog svraba
  2. Ulje eukaliptusa – poboljšava cirkulaciju
  3. Ulje sandalovine – snažan oksidant koji poboljžava organizaciju kolagenih vlakana u koži
  4. Ulje ricinusa – koristi se u stimulaciji rasta obrva.
  5. Ulje čajevca – ima snažna antivirusna, antigljivična i antibakterijska svojstva
  6. Ulje lavande – obnavlja kutikulu dlake

Pored ovih eteričnih ulja, postoje i druga ulja koja se mogu koristiti. Najčešće je to kokosovo ulje koje se koristi kao snazan antioksidant, a primenjuje se i kod suvog i kod masnog vlasišta. Može se koristiti i kod dece u lečenju temenjače. Tu je i ulje jojobe, zatim rastvori na bazi koprive, jabukovog sirćeta i sode bikarbone.

Često savetujemo da se neki od ovih naših rastvora koriste nakon pranja kose šamponom i primene balzama kako bi se ostvarila homeostaza vlasišta. Na našoj klinici pravimo kombinacije ulja koje mozete primenjivati shodno stanju vaše kose.

Neophodno je da eterična ulja budu 100% prirodna. Pored primene ulja koja se mogu nanositi lokalno na vlasište ili obrve, postoji i veliki broj ulja koje preporučujemo u tretiranju drugih zdravstvenih stanja koja kao posledicu imaju opadanje kose.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.