Detoksikacija

Ishrana i unos hranljivih i kvalitetnih namirnica je veoma važan za zdravlje čitavog našeg organizma, pa i kose. Nedostaci u ishrani mogu se odraziti na celokupno zdravlje, a i na kvalitet dlake, vlasišta i ciklus rasta dlake. Pored ishrane, veoma je važno i obavljati pravilnu detoksikaciju organizma.

Pod ovim se ne podrazumeva povremeno ispijanje zelenog ili nekog drugog detox čaja, već prava detoksikacija organizma. Ona se savetuje kada lekar proceni da način dotadasnje ishrane ili izloženost određenim patogenima može imati uticaj da zdravlje i zdravlje vaše kose.

Takođe, nakon primene nekih lekova ili čak hemioterapije, savetuje se detoks kako bi se crevna flora obnovila i mogla da uspostavi potreban balans.

Detoks organizma se preporučuje kao početak svake terapije protiv opadanja kose. Kako varimo, a time i vršimo resorpciju hranljivih materija ima mnogo uticaja na stanje nase kose. Stoga smo osmislili generalni detoks i ciljani detoks u nekim određenim slučajevima.

Generalni detoks podrazumeva čišćenje organizma u trajanju od dve nedelje. Kombinuje se pravilna hidratacija, konzumiranje određenih voćnih i povrćnih sveže ceđenih sokova i kombinacija čajeva sa antioksidantnim dejstvom. Uz generalni detoks se preporučuje je i autofagija – odnosno konzumiranje namirnica u samo nekoliko sati tokom dana, dok se u ostatku dana creva rasterećuju bez unosa namirnica.

Specifični detoks podrazumeva:

– detoks od teških metala
– anti-bug detoks od virusa, bakterija i parazita.

Teški metali su uzrocnici mnogih hroničnih zapaljenskih procesa u organizmu, a intoksikacija teskim metalima poput žive, olova, kadmijuma ili aluminijuma je povezana sa alopecijom areatom, telogenim efluvijumom i androgenetskom alopecijom.

Zato se organizam mora očistiti od ovih metala, ali je neophodno da se to čini postepeno kako ne bi doslo do naglog oslobađanja teških metala iz tkiva u cirkulaciju. Detoks traje četiri nedelje, a naravno da se izbegava izloženost daljem unosu teških metala u organizam.

Virusi, bakterije i paraziti su normalni podstanari u našem telu i obično se se živi sa njima u harmoniji. Ipak ukoliko je imuni sistem narušen, može doći do aktivacije ovih patogena u organizmu i njihovih nepovoljnih efekata. Primer je Epstein-Barr virusa koji ima mnogo sojeva i koji nikada ne napušta naš organizam.

Reaktivacija virusa dovodi do poremećaja rada štitne zlezde, a ona je povezana sa normalnim ciklusom rasta kose. Zato je neophodno očistiti organizam od ovih patogena.

Koji detoks je najbolji za vas će odrediti lekar i dati vam jasan protokol o primeni. Uz detoksikaciju, savetuje se da uradite i test intolerancije na hranu. Mozda vam test neće naći hranu na koju ste osetljivi, te su dodatne pretrage potrebne. Generalno se savetuje da se kod opadanja kose, naročito kod alopecije areate, savetuje izbegavanje hrane koja sadrzi gluten, mlečne

Uz detoks, daje se i odgovarajuca vitaminska i mineralska suplementacija prema analizama makro i mikronutrienata, ali i potrebama vlasista i kose.

Pravilna detoksikacija je jednako važna koliko i pravilna ishrana i adekvatna hidratacija. Ova tri aspekta su neodvojiva i veoma vazna za naše zdravlje, formu, dugovečnost, imuni sistem i zdravu kosu.

Procitajte blog kako da se detoksikujete ukratko.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.