Detoksikacija kože glave

Osnova zdrave kose je zdrava koza glave. Koza glave je izlozena mnogim direktnim uticajima. Najcesce su to raznovrsna zagadjenja (narocito u zimskom periodu), znoj, suncevo zracenje, hlor iz vode i mnogi drugi. Tu su takodje i mnoge hemijske supstance koje se nalaze u preparatima za negu kose pocev od sampona, balzama, laka, gela, suvog sampona, do onih u farbama.

koza glave

Alergijske reakcije na koži glave

Koza glave je takodje izlozena i mnogim termickim (toplotnim) stetnim uticajima koji mogu dovesti do njenog ostecenja. U preparatima za negu kose se nalaze i brojni alergeni koji mogu dovesti do ozbiljnih alergijskih reakcija i posledicnog gubitka kose.

Najznacajniji su mirisi u samponima, zatim sastojci kao sto su galati, linalol, limonen, amonijum persulfate i drugi. Veoma je vazno koristi prirodan sampon koji nece sadrzati ove ili neke druge alergene. Sve je cesca pojava frizerske alopecije – gubitka kose nakon odredjenih frizerskih tretmana bas zbog primene ovakvih preparata.

Zapaljenje kože glave, iritacije, perut

Prvo sto gledamo tokom pregleda i dermoskopije je stanje koze glave i da li na njoj postoje znaci inflamacije (zapaljenja) ili neke iritacije. Hronicna inflamacija moze dovesti do opadanja kose, cak i po tipu oziljne alopecije. Ukoliko postoji inflamacija, ona se tretira ili sistemski (antibiotikom ili kortikosterodiima) ili lokalno (kortikosteroidima, ukoliko je izrazenija ili nekim etericnim uljima, ukoliko je blaza).

Pored inflamacije, na kozi glave se moze naci i perut koja je cesto znak unutrasnjeg disbalansa u organizmu, ne samo promena na kozi glave. Perut nastaje i zbog nepravilne ishrane i preteranog unosa masti, mlecnih proizvoda i nedovoljne hidratacije. Neophodno je razlikovati suvu kozu vlasista i perut. Suva koza vlasista se moze videti usled izlozenosti hladnom i suvom vazduhu, kod kontaktnog dermatitisa i u starijem dobu.

Na kozi glave se vide sitne bele ljuspice, koje generalno ostaju samo na kozi glave, a ne na odeci npr. Koza na ostatku tela takodje moze biti suva. Sa druge strane perut je uzrokovana seboroicnim dermatitisom ili gljivicom koja se naziva Malassezia kada je neophodno obaviti anti-gljivicno lecenje. Kod peruti su ljuspice vece, bele i zute i cesto se primecuju na ostatku kose, odeci ili radnoj povrsini. Svrab moze postojati i kod suve koze glave i kod peruti.

Detoks kože glave počinje od ishrane

Detoks koze glave pocinje sa detoksikacijom organizma i korekcijom ishrane. Primenjuje se hemijski piling kojim se povrsinski sloj skida, a koza glave se nekoliko dana neguje blagim, hranljivim losionom. Piling se preporucuje da se uradi pre pocetka bilo koje terapije za opadanje kose kako bi se povecala resorpcija losiona i njegova efikasnost.

detoks glave

Uz detoks uvodi se i vitaminska sumplementacija – opsta i specificna prema analizi mikro i makro nutrijenata neophodnih za svakog pacijenta. Savetuje se i primena odredjenih sampona i balzama bez alergena, a ponekad i medicinski samponi na bazi pirition-cinka, selenijum-sulfida ili ketokonazola.

Osnova zdrave kose je zdrava koza glave. Zdrava koza glave je rezultat pravilne i balansirane ishrane i hidratacije, primene odgovarajucih preparata, uzimanja suplemenata i nege. Pacijentima koji zapocinju terapiju protiv opadanja kose savetuje se da se prvo uradi detoks koze glave

Hair reset

Osnova zdrave kose je zdrava koza glave.  To je razlog zasto se pazljivo pregledava koza glave prilikom pregleda kose i znacajno nam je da znamo imate li nekih simptoma na kozi glave: svrab, peckanje, bol, trnjenje i dr.

S vremena na vreme je vazno uraditi detoksikaciju koze glave. Na njoj taloze mnoge stetne materije kojima smo izlozeni: prljavstina iz vazduha (narocito zimi), hlor i fluor iz vode, loj i znoj, ali i stetni sastojci sampona, farbi za kosu, preparata za stilizovanje kose (gel, lak, ulje za kosu) i mnogi drugi. Zato je potreban detoks koze glave ili HAIR RESET.

HAIR RESET se sprovodi tako sto se dozvoli hranjljivim uljima koze glave da se nakupe sedam dana i kosa se ne pere u tom periodu. Ona postaje prirodno veoma masna, tako da je potrebno da se odvoji vreme kada nije neophodno da vasa kosa bude reprezentativna.

Nakon sedam dana kosa se pere specijalnim cistecim (clarifying shampoo) samponom (uskoro u nasem shop-u) kojim se skidaju sve nakupljene naslage na kozi glave (najblize sto mozete naci tom samponu na nasem trzistu trenutno je Marbo sampon). Iako je kosa bila neuredna i prljava sedam dana “posta” od sampona, nakon sprovedenog detoksa, ona dobija na svom sjaju i punoci. Probajte 😉

Drugi korak je piling koze glave kog mozete uraditi u nasoj ordinaciji. Rec je o blagom hemijskom pilingu kojim se uklanja povrsinski sloj mrtvih celija koze glave i time osvezava koza glave. Hemijski piling se preporucuje pre pocetka primene neke od topikalnih terapija protiv opadanja kose.

Treci korak je primena hranljivih ulja na kozi glave. Najkorisnija su kokosovo ulje, ricinusovo ulje, ulje jojobe, cajevca ili caj koprive. Svi oni imaju izvanrednu regenerativnu ulogu za kozu glave, kao i anti-oksidativna svojstva koja prijaju kozi glave.

HAIR RESET treba obaviti jednom mesecno. Idealno je kombinovati je sa detoksom citavog organizma.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.