Integrativna medicina

Klasicna konvencionalna medicina pristupa lecenju opadanja kose tako sto sagledava samo kosu i tu trazi uzrok njenog opadanja. Dugogodisnje iskustvo u lecenju pacijenata, istazivacki rad i sagledavanje objektivnih rezultata u lecenju opadanja kose me je naucilo da je opadanje kose pre simptom, nego bolest za sebe.

integrativna medicina

Moj licni odnos prema zdravlju me je naveo da se edukujem u oblasti integrativne medicine kako bih svojim pacijentima mogla da pruzim sveobuhvatni pristup u dijagnostici I lecenju njihovog individualnog opadanja kose. Integrativna medicina sagledava citav organizam- citav sistem kako bi pronasla uzrok opadanja kose. Integrativna medicina sagledava kosu kao odraz opsteg energetskog stanja organizma.

Genetika

Opadanje kose odn. njegov najcesci tip opadanja kose- androgenetska alopecija je po definiciji genetskog porekla. Dakle, postoji nekoliko gena koji mogu da uslove opadanje kose i to je ono sto mi u medicini nazivamo poligensko nasledjivanje.

Nasledno opadanje kose moze delimicno biti uzrokovano viskom hormona koji se nazivaju androgeni sto se desava kada se testosteron konvertuje u dihidrotestosteron (DHT) pod dejstvom enzima 5-alfa reduktaza u nekom povisenom stepenu.

Pristup lecenju je ovde jednostavan- potrebno je primeniti lekove koji ce smanjiti nivo DHT-a ili davati inhibitore enzima 5-alfa reduktaze (finasterid, dutasterid, testerasta palma idr.) . Primenjujuci genetsko testiranje Trihotest, naucili smo da postoji razlicita osetljivost gena I njihovo ispoljavanje te odredjeni lekovi mogu, ali I ne moraju biti efikasni u lecenju opadanja kose.

Sa druge strane, ukoliko se samo oslonimo na genetiku kao objasnjenje opadanja kose, kako onda tumaciti da dva brata imaju potpuno razlicit stepen opadanja kose. Upravo iz ovih razloga moramo ici iznad genetike u oblast koja se naziva epigenetika i istraziti sve ove faktore koji mogu uzrokovati opadanje kose pored nasih gena.

Toksini

Toksini nas okruzuju svuda- u plastici, u hemikalijama kojim cistimo zivotni prostor, herbicidima, hrani, vodi. Onog trenutka kada kolicina toksina u nasem organizmu prevazidje nas kapacitet detoksikacije nastaju ozbiljni zdravstveni izazovi, a jedan je I opadanja kose.

Svakako je najopasnija intoksikacija teskim metalima koja je vrlo povezana sa opadanjem kose, narocito ziva, kadmijum, olovi, aluminijum I drugi. Analiza teskih metala u nasem organizmu je veoma vazna, kao i nacini detoksikacije. Razlicite detoks dijete, cajevi ili kupke cesto nisu efikasni jer se detoksikacija mora obaviti sistematicno kako ne bi doslo do naglog oslobadjanja toskina iz tkiva u cirkulaciju.

integrativna medicina lecenje opadanja kose

Hormoni

Hormonalni status se menja u toku zivota usled razlicitih uticaja- trudnoca, menopauza, lekovi, neka medicinska stanja. Takodje toksini i infekcije uticu na normalan rad hormona. Oni koji imaju neki hormonalni disbalans moraju proci detaljnu dijagnostiku kako bi se uvideo uzrok.

Stres

Gotovo ne postoji medicinsko stanje koje se moze odvojiti od psiholoskog, emotivnog i spirirtualnog stanja. Mnogo obolenja, pa tako i opadanje kose imaju svoj okidac u odredjenom stresu koji se dogodio ili je pacijent izlozen hronicnom stresu.

Stres moze biti okidac za nastanak alopecije areate, telogenog efluvijuma, ali i pocetka androgene alopecije. Zato je neophodan otvoren I detaljan razgovor sa pacijentom kako bi se identifikovali potencijalni stresori u njegovom zivotu I zivot provodio vise u balansu.

Ishrana

Osnova zdravlja predstavlja zdrava ishrana. Postoji hrana koja pogoduje nasem telu i ona koja ne. Isto tako je sa kosom. Veoma je vazno imati izbalansiranu ishranu sa dovoljnim unosom svih zdravih hranljivih materija.

Kosa ne voli gluten, mlecne proizvode i secere te se savetuje da se smanji unosenje namirnica koje ih sadrze. Takodje, veoma je vazno znati pravilno suplementirati odredjeni vitaminski, hormonalni I mineralski nedostatak. Zdrav mikrobiom creva je osnova zdravlja, pa i zdrave kose.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.