Greške u transplantaciji kose

2 15.07.2017

Transplantacija kose je procedura koja zahteva sveobuhvatniji pristup pacijentu kako bi imala dugoročan, estetski rezultat. Iako je do pre samo nekoliko godina bilo dovoljno da se dlaka transplantira i da nakon toga raste, savremeni trendovi postavljaju mnogo zahtevnija očekivanja od intervencije. Nije cilj transplantacije više samo pokriti zonu koja je bez kose bez osvrta na detalje kao što su postignuta gustina, smer kose, prirodnost njenog rasta, raspored folikularnih jedinica, zatim izgled davajuće regije nakon transplantacije i mogućnost njenog proredjenja, a po mom mišljenju, najvažnije je predvideti dalji tok opadanja kose i u skladu sa tim odlučiti o veličini transplantacije koja će se obaviti.

 

1. Izbor tehnike

Postoje dve tehnike transplantacije kose : strip (FUT) i FUE. Svaka tehnika ima svoje prednosti, ali i jasne indikacije kad koju tehniku primeniti. Kod pacijenta koji želi da nosi kratku kosu nakon transplantacije, izbor bi bio da se primeni FUE tehnika jer ona ne ostavlja vidljivi ožiljak i ako je kosa dugačka samo par milimetara, neće se primetiti tragovi uzimanja transplantata.

 

2. Preterano uzimanje transplantat FUE tehnikom

Ukoliko je potrebna da se uradi velika transplantacije kose od preko 2000 graftova, postoji mogućnost da se uradi tzv.agresivna FUE koja može dovesti do vidnog proredjenja davajuće regije koju je kasnije teško korigovati. Uvek je predlog da se rade manje, ponavljane intervencije, čime se smanjuje rizik od nastanka ove komplikacije.

 

3. Niska prednja linija kose

Praviti veoma nisku prednju liniju kose kako bi se postigao tzv. dečački izgled kose se obično smatra greškom jer generalno daje jedan neprirodan izgled kose. Zalisci su normalna pojava kod muškaraca, te je cilj ih uvek zadržati u nekom stepenu, radije nego kreirati ravnu liniju kose.

 

4. Ne predvideti dalje proredjenje kose

Kod mladih pacijenata treba biti veoma obazriv kada je transplantacija kose u pitanju jer se opadanje kose  može nastaviti, naročito ako postoji nasledna sklonost. Zato je ispravnije pacijenta uputiti ka nekoj od terapija kako bi se postojeća kosa zadržala što duže i odložiti transplantaciju kroz neku godinu.

Transplantaciju kose treba pažljivo planirati, nekad i korigovati pacijentove želje kako bi se izbegle neke od ovih grešaka, postigao što bolji rezultat i opšti izgled kose.

Postavio : Blog - Hair Center Serbia
Comments (2)
Filip SrecJuly 23Reply
Ja bas volim Lebrona, steta sto mu jeovako ispala transplantacija,trebao je kod dr Kuke da radi! :-))))
haircenterDecember 29Reply
:)))) trebalo je

Leave a Comment