Godišnji kongres Americkog drustva za istraživanje opadanja kose u Orlandu (American Hair Research Society Summit)

25.05.2018

American Hair Research Society ili Američko udruženje za istaživanje opadanja kose svake druge godine održava kongres na kome se predstavljaju aktuelna istraživanja iz ove oblasti medicine. Najveći broj istraživanja sa sprovodi u Sjedinjenim Američkim Državama te je najveći broj studija predstavljen upravo iz ove zemlje. Bilo je nekoliko fantastičnih sesija o najnovijim dostignućima iz oblasti biologije i patologije kose, a bilo je pravo zadovoljstvo slušati predavanja profesora sa vodećih američkih fakulteta. Sesije su bile na sledeće teme:

 

  1. Androgenetska alopecija

Ovo je bila prva sesija koja je otvorila kongres. Najinteresantnije predavanje je svakako bilo na temu istraživačke studije za lek Breezula, to je anti-androgen poput Finasterida koji se nanosi lokalno, a nema neželjenih efekata. Finasterid ima odličan efekat na kosu, medjutim zbog neželjenih, sistemskih efekata koje može da proizvede, pojavila se potreba za malo sigurnijim lekom. Čini se da je Breezula veoma efikasan lek sa povećanjem rasta kose od 39% (da podsetimo Minoksidil ima prosečnu efiksanost od 36%). Ova terapija zaista ima budućnost u lečenju androgenetske alopecije kod muškaraca, dok se može koristiti i kod žena (Finasterid se npr.može koristiti samo kod postmenopauzalnih pacijentkinja).

Replicel je terapija koja je pojavila kao istraživački projekat pre nekoliko godina. Koristeći regenerativni potencijal folikula dlake naročito dermalno tkivo uspeli su da dovedu do nastanka novog folikula. Kultivisanje ćelija dermalne papile (deo kompleksa dlake) dovelo je do regeneracije folikula. No, izgleda da je ovaj istraživački projekat stao, jer nema novih informacija o definitivnoj uspešnosti u studijama in vivo.

Još jedna terapija na bazi bioinženjeringa je predstavila kompanija Histogen. Koristeći kompleks (Hair Stimulating Complex)i faktore rasta studija je pokazala da dolazi do stimulacije kompleksa stem ćelija folikula dlake, rasta keratinocita, povećanja cirkulacije što posledično dovodi do rasta kose. Histogen studija je sprovedena na uzorku od 26 žena i pokazala se veoma uspešnom.

 

  1. PRP terapija

Sesija koja je svakako najduže trajala je upravo sesija o PRP terapiji. Nekoliko stručnjaka je iznelo svoja iskustva sa ovom terapijom, njene prednosti i organičenja. Jedno predavanje je skrenulo pažnju na upotrebu ove terapije kod kancera kože jer može dovesti do transformacije okolnih ćelija u kancerogene, ali nije iznet rizik od korišćenja terapije kod drugih tipova kancera. I dalje ova terapija ostaje bez definitivnog protokola, ali svakako prema iskustvu stručnjaka ima pozitivne rezultate kod muškaraca i žena.

 

  1. Ožiljne alopecije

Ožiljne alopecije su veoma kompleksna patologija i ova sesija je bila zaista sveobuhvatna –od dijagnostike od terapije. Konkretno Frontalna Fibrozirajuća Alopecija (FFA) se sve više sagledava kao sistemsko obolenje jer uključuje i druge znake poput gubitka dlaka na telu, obrva, pigmentacije, papula na licu idr. Terapija se nije mnogo menjala i svodi se na finasterid ili tacrolismus. Kod papula na licu, može se primenjivati i isoretionoid, koji ponekad ima pozitivan efekat i na kosu. Lichen Planopilaris zahteva posebnu dijagnostiku koja je detaljno bila opisana (način kako se testira, dermoskopija i biopsija), dok se od terapija predlažu kortikosteroidi, minoksidil, hidroksihlorokin, antibiotik, a po stabilizaciji stanja, može se uraditi transplantacija kose.

 

  1. Alopecija areata

Angela Christiano, jedan od najposvećenijih lekara lečenju alopecije areate, vodila je upravo ovu sesiju. Svakako je najvažnija tema lečenje JAK inhibitorima. Naime, ovaj lek se “slučajno” pokazao uspešan u lečenju alopecije totalis dok se kod jednog pacijenta lečio reumatoidni artritis. Kao sporedni efekat leka počela je da raste kose. Tako je počelo istraživanje ovog leka, ali i srodnosti ove dve bolesti. Danas se zna da je alopecija povezana sa sledećim obolenjima:lupus, multipla scleroza, celijačna bolest, atopični dermatitis, ulcerativni kolitis. Dva leka – Ruxolitinib i Tofactinib su se pokazala efiksana kod pacijenata sa alopecijom totalis gde je došlo do povratka oko 70% kose. Neželjeni efekti takodje postoje i to su nastanak herpes zostera, hiperholesterolemija, edem na donjim ekstremitetima, palpitacije, leukopenija idr. Istražuje se efekat ovog leka kod androgene alopecije.

 

  1. Laserska terapija

Laseri koji se primenjuju u lečenju opadanja kose se dele na one za ordinacijsku upotrebu, kapu, češalj i u formi rajfa, Pacijentima je najvažnija efektivnost samog uredjaja, jednostavnost upotrebe, potrebno vreme za tretman i naravno cena. Njihov mehanizam dejstva se zasniva na povećanoj apoptozi T ćelija, promenama u proizvodnji citokina, smanjenom ulasku T ćelija u kožu, kao i smanjenje inflamacije. Jedno interesantno istraživanje je pokazalo da dlaka zapravo predstavlja svojevrsnu barijeru za laserske zrake, te da je bolja efikasnost sa kraćom kosom. Frakcioni laseri (1064 nm Nd:YAG, 1550 nm erbium glass, 600 nm ablative CO2) su se pokazali efikasni kod ožiljne i neožiljne alopecije. Rezultati pokazuju da dolazi do povećanja gustine kose od 20-60%. Smatra se da je mehanizam dejstva termalna povreda koja pokreće mehanizme zarastanja, a oni simulišu rast kose. Možda najzanimljivije predavanje je bilo na temu alopecije nakon hemioterapije i njena prevencija. Postoje na tržištu dva uredjaja DigniCap i Paxman koji mogu prevenirati opadanje kose tokom perioda primanja hemioterapije. Ovo je veoma značajno jer može pozitivno uticati na psihološko stanje bolesnika, a pokazalo se da gubitak kose tokom hemioterapije predstavlja jedan od najtežih emotivnih udaraca za samog pacijenta. Primenom ovih aparata zadržava se oko 60% kose i pacijent mnogo dostojanstvenije prolazi kroz samu terapiju.

 

  1. Nove terapije i nove dijagnostičke metode

U dijagnostikovanju opadanja kose, zlatni standard predstavlja dermoskopija, pa su iznesena nova predavanja na temu dermoskopije kod svih tipova alopecije. Od novijih terapija, izdvaja se terapija matićnim ćelijama, te sam prilikom ove sesije imala prilike da iznesem rezultate istraživačke studije sprovedene u Americi. Manje doze matičnih ćelija, kao i terapija samo masnim tkivom su se pokazali nejefikasnijim u toku naše studije. Povećanje gustine od 29% u ranoj fazi androgenetske alopecije predstavlja značajan rezultat, a sama terapija predstavlja početak primene regenerativne medicine u lečenju  alopecije. Sledeća faza studije se očekuje uskoro, a do tada pokušavamo da otkrijemo pri kojim još indikacijama možemo ovu terapiju primeniti.

 

Pored predavanja, predstavila sam i tri naučna postera:

Rezultati studije sa matičnim ćelijama
Primena sopstvenog masnog tkiva u lečenju različitih tipova alopecije
Transplantacija kose: nauka, tehnologija I umetnost.

Kongres je bio izuzetno dobro posećen sa preko 200 učesnika. Prvi put su učestvovali i lekari iz Južne i Srednje Amerike, a bilo je i nekoliko gostiju iz Evrope i Azije. Profesori sa vodećih američkih fakulteta i zaista najveća imena iz oblasti istraživanja uzroka opadanja kose su predavali i bilo je zadovoljstvo slušati kako se ova oblast medicine razvija.

Dr Gorana Kuka

 

 

 

 

Postavio : Vesti - Hair Center Serbia

Leave a Comment