Dr Zlata Čkonjović na godišnjem kongresu evropskog FUE udruzenja (FUE Europe)

25.05.2018

Od 26.-28.4. 2018. na obali Španije u sunčanoj Malagi održan je sedmi po redu, godišnji kongres evropskog FUE udruženja. Prethodni je održan u Ankari, a sledeći je zakazan u Mančesteru.

Na ovogodišnjem sastanku, kao  i svake godine prisustvovali su najveći stručnjaci koji se bave FUE procedurom transplantacije kose. Pored evropskih prisutvovali su eminentni stručnjaci iz celog sveta. Prezentovali su svoja iskustva, te nova naučna dostignuća.

Kongres je trajao tri dana sa naučnim programom koji je obuhvatao veliki broj značajnih tema usko vezanih za FUE. Treći dan su održane radionice sa renomiranim stručnjacima. U malim grupama učesnici su mogli prisustvovati intervencijama, te na taj način videti širok raspon različitih pristupa davajućoj regiji, načine kreiranja prednje linije kose, različit način implantacije graftova, kao i instrumente za izvođenje same procedure-od manuelnih, do motorizovanih.

Poseban akcenat ovog kongresa je bio na kvalitetu, a ne na kvantitetu urađenih transplantacija. Za početnike u ovom poslu, itekako je bilo mnogo toga, počevši od bazičnih stvari, postavjanja pravilne dijagnoze i indikacije za određenu intervenciju ili terapiju, do obavljanja prve kontrole nakon intervencije. Iskusne kolege su nakon prezentacija svog dugogodišnjeg rada sa velikim strpljenjem u diskusijama rado odogovarali na sva postavljena pitanja, tako da je učesnik ovog skupa mogao da uporedi i upotpuni  svoje teoretsko i praktično znanje. Dosta se diskutovalo o samoj veličini procedure, odnosno presađivanju velikog broja graftova (mega sesije preko 2000 graftova), zatim kakve su posledice na davajućoj regiji i same komplikacije nakon transplantacije te se velika pažnja posvećuje tome da se smanji  broj transekcije graftova. Tu je naravno tehnologija koja se svakodnevo razvija i nudi nova rešenja koja bi olakšala rad hirurgu, a poboljšala kvalitet same intervencije. Hair Center Serbia ide u korak sa tehnologijom te se obavljanje intervencije radi najsavremenijim aparatom WAW, kojim se ekstrakcija grafta radi nazubljenom ivicom i oscilacijom, a ne oštrom ivicom i rotacijom. Njim se  smanjuje broj transekcija, dobija bolji kvalitet samog grafta, a ožiljak davajuće regije je znatno manji. . Posebno mesto je zauzela i sesija o  transplantaciji dlaka sa tela (Body Hair Transplant-BHT) kojom se bavi naša dr Gorana Kuka, kada je indkovana ova procedura i koje su njene prednosti, a koji nedostaci.

Obrađivane su teme koje se odnose na problematiku same dijagnostike i lečenja opadanja kose, naročito kod žena. Naša dr Gorana Kuka koja se intenzivno bavi naučno-istraživačkim radom posebno na ovu temu je imala prezentaciju svog rada “10 koraka u dijagnostici opadanja kose kod žena“ koji predstavlja svojevrsan vodič za pravilno postavljanje dijagnoze jer svako uspešno lečenje, započinje pravilnom dijagnozom. Činjenica je da veoma mnogo žena pati od ovog problema i da se sve više usudjuju da se obrate lekaru. Dr Kuka kroz svoj dugodišnji rad i iskustvo je kreirala vodič za kompletnu evaluaciju i lečenje problema opadanja kose kod žena. Diskutovalo se i o raznim terapijama za lečenje androgene alopecije, gde su prezentovane kliničke studije o lokalnoj primeni finasterida u formi losiona sa, za sada vrlo zadovoljavajućim rezultatima.

Revolucija, a moglo bi se reći i budućnost u terapiji raznih tipova alopecija je svakako terapija sopstvenim masnim tkivom. Dr Kuka u svojoj prezentaciji „Uloga masnog tkiva u lečenju različitih tipova alopecija“, obradila i napravila presek svog naučno-istraživačkog rada kojim je prezentovala rezultate koje je postigla kombinovanjem raznih vrsta terapija. Radeći studiju lečenja opadanja kose matičnim ćelijama, koja je jedina i najveća takve vrste u svetu, došla je do mnogo novih saznanja i primenila ih u praktičnom radu sa pacijentima. Sve terapije kojim su prezentovane u njenim radovima su dostupne pacijentima pri Hair Centru Serbia.

Obzirom na opravdanu odsutnost Dr Gorane Kuka na ovom kongresu, njene radove je predavao njen kolega Dr Jeffrey Epstein.

Sve aktivnosti pratila je i izložba široke palete instrumenata i opreme za izvođenje intervencija, koju smo imali prilike da razgledamo u pauzama između predavanja.  U tim pauzama smo imali priliku upoznati se i razmeniti iskustva sa ostalim učesnicima kongresa, te provesti izuzetno kvalitetno vreme sa najpozntijim stručnjacima, naučivši mnogo novih informacija koje ćemo svakako primeniti u svom daljem radu.

Dr Zlata Čkonjović

Dr Popović sa dr Jeffrey Epsteinom

 

Sa kolegom iz Zagreba- dr Markovinom

 

Posted in Vesti by Hair Center Serbia

Leave a Comment