Dijagnostika opadanja kose

Dijagnoza opadanja kose predstavlja osnovni deo u pristupu lečenju svakom pacijentu. Analiza svakog pacijenta mora biti individualna, sveobuhvatna i sistematična. Kroz postavljanje dijagnoze, uspostavlja se odnos poverenja između lekara i pacijenta. Postoji niz dijagnostičkih metoda kako bi se došlo do pravog uzroka opadanja Ili proređenja kose, a potom i do najboljeg načina lečenja.

Ukoliko se razmišlja o hirurškom načinu lečenja, potrebno je obaviti kompletan internistički pregled pacijenta, naročito onih starijih od 50 godina.

Protokol postavljanja dijagnoze opadanja kose

Anamneza

Iako mnogi pacijenti vole konsultaciju putem mejla, uvek je poželjno doći na konsultativni razgovor sa lekarom.

Često razgovor počinje detaljnom ličnom anamnezom o prethodnim bolestima, operacijama, povredama I drugim važnim medicinskim stanjima, kao I o nekim dermatološkim obolenjima koji su direktno povezani sa opadanjem kose.

Lična anamneza vezana za opadanje kose podrazumeva odgovore na neka od sledećih pitanja:

 • kada je opadanje kose počelo?
 • da li je ikada opadanje bilo izraženo u pečatima?
 • da li imate utisak da opadanje I dalje traje?
 • da li je pored opadanja kose bilo I propratnih simptoma poput perutanja, svraba ili bola?

Takođe, obavezno se mora navesti da li je pacijent ikada koristio nešto od preparata ili tretmana protiv opadanja i sa kakvom uspešnošću.

Treba obratiti pažnju da li pacijent uzima neke od lekova koji dovode do opadanja kose (antikoagulanti, antiepileptici, beta blokatori, kontraceptivna sredstva, kortikosteroidi).

Porodična anamneza uglavnom uvek pokaže da je neko već u porodici imao isti ili sličan problem. Iako je usvojeno mišljenje da se opadanje kose nasleđuje sa majčine strane, istina je da se sklonost ka opadanju kose može naslediti od oba roditelja.

Klinički pregled

Kliničkim pregledom obrati se pažnja na izgled kose u celini, na regije gde je kosa proređena i gde nije (tip opadanja kose), kvalitet dlake, gustinu dlake, izgled kože glave, dermatološke promene (seboreja, psorijaza, lichen planopilaris), prisustvo ožiljaka. Takođe se utvrdi da li ima promene u izgledu i gustini dlaka na ostalim delovima lica i tela.

NORWOOD I LUDWIG SKALA

diag-03

Norwood skala pokazuje napredovanje opadanja kose kod muškaraca. Uzima se u obzir koje su regije zahvaćene i u kojoj meri. Ima ukupno sedam klasa (I-VII), dok podklase A, koje su retke, označavaju izraženije opadanje u prednjem delu glave, pa odaje utisak izraženijeg opadanja kose.

diag-04

Ludwigova skala predstavlja opadanje kosa kod žena I najčešće njeno napredovanje. U pitanju je pet stadijuma, od kojih je peti stadijum najintenzivniji kada je najveći deo kose difuzno zahvaćen opadanjem.

Broj dlaka koje opadaju dnevno

Izuzetno je važno imati procenu koliko dlaka dnevno opadne, da li opadanje varira u toku godine kao I koliko kose opada prilikom njenog pranja. Prosečno dnevno normalno je da opadne oko sto dlaka i to se podrazumeva fiziološkim opadanjem (prelazak dlake iz njene anagene faze –aktivni rast, u telogenu fazu-fazu mirovanja).

Tokom godine, opadanje kose je različito, naime, nešto je intenzivnije u jesen (“kad opada lišće, opada I kosa”-stara je izreka), uglavnom zbog manje izloženosti sunčevim zracima za koje je utvrđeno da pozitivno utiču na stimulaciju rasta kose.

„Pull test“

Pull test ili test povlačenja dlaka je test koji izvodi lekar kako bi utvrdio da li je patološko opadanje aktuelno. Sa nekoliko različitih regija blago se povuče pramen kose i ukoliko između prstiju lekara ostane više od pet dlaka, smatra se da je test pozitivan i da je opadanje u toku. Radi objektivnosti testa, mora ga učiniti lekar.

Test „60 sekundi“

Još jedan test koji pokazuje da li je opadanje aktivno i kako kosa reaguje na određenu terapiju, je standardizovani test 60 sekundi. Pacijent 60 sekundi iščešljava kosu nad nekom belom površinom i opservira se koliko dlaka je opalo. Za test se koristi standardizovani češalj. Prosečno je utvrđeno da opadne 10.2 dlake i sve preko toga se smatra patološkim opadanjem. Ovaj test je pogodan i za procenu efikasnosti određene terapije.

Biopsija

Ukoliko se smatra da se može biopsijom utvrditi uzrok opadanja kose (zapaljenska ili ožiljna etiologija), ona se sprovodi u uslovima lokalne anestezije kada se uzme mali (1x1cm) isečak tkiva koji se uputi na histopatološku analizu.

Nakon dobijanja analize tkiva i potvrde pretpostavke o određenoj dijagnozi I karakteristikama okolnog tkiva (limfocitni, neutrofilni ili plasmalitični infiltrat), pristupa se lečenju (antibiotik, kortikosteroidi ili imunosupresivi).

Dermoskopija

Dermoskopija može biti vrlo korisna metoda prilikom postavljanja dijagnoze opadanja kose. Lekar može dermoskopijom uočiti različite prebojenosti kože i u prilog tome ide i različita dijagnoza.


Dr. Gorana Kuka prikazuje kako izgleda dermoskopija

Naime, prisustvo sitnih crnih tačkica na koži glave ide u prilog zapaljenskom procesu ili ožiljavanju, žute tačkice u prilog alopeciji areati, bele fibrozi, crvene prestavljaju psorijazu, dok prisutvo belih, paučinastih traka govori o lichen planopilarisu.

Često se savetuje da se uradi biopsija radi definitivne dijagnoze i početka odredjene terapije. Aparat Proscope može uraditi ovu potrebnu analizu.

Dermoskopija dlake

Dermoskopijom same dlake može se doći do podatka da li postoji aktivno opadanje kose. Naime, ako je više od 20% dlaka sa određene površine različite debljine, smatra se da je prisutan telogeni efuvijum (aktivno opadanje kose).

Takođe , dermoskopija pojedinačnih dlaka pokazuje različit oblik dlaka u zavisnosti da li opadaju ili ne. Aparat Proscope može uraditi ovu potrebnu analizu.

Densinometrija

diag-07-300x226

Densinometrija predstavlja merenje prosečne gustine kose na kvadratnom centrimetru. Smatra se da ona iznosi od 60-80 dlaka u regijama gde kosa ne opada.

Aparat Proscope omogućuje da se naprave fotografije ovakve regije koje se mogu uvećati nekoliko puta i onda prebrojati i označiti folikularne jedinice, utvrditi koji procenat je u aktivnoj, a koji u pasivnoj fazi rasta, kao i rastojanje među jedinicama.

Fotografija

Fotoaparat predstavlja jedan od osnovnih aparata u estetskoj medicini. U lečenju opadanja kose, fotografija predstavlja I dijagnostički aparat, ali i aparat kojim se vrlo efikasno mogu uporediti efekti lečenja, naročito nakon hirurškog lečenja opadanja kose (FUE transplantacije kose). Često se na fotografiji neki detalji bolje uočavaju i može se bolje pristupiti postavljanju protokola lečenja.

KRVNE I BIOHEMIJSKE ANALIZE

U uzrocima opadanja kose, najčešće se navodi nedostatak gvoždja, cinka, kalcijuma i bakra.

Gvoždje dovodi do opadanja kose, lošeg izgleda kože I krtih noktiju. Zato se uvek savetuje analiza nivoa gvoždja u organizmu.

Normalne vrednosti gvoždja:

 • muškarci 10,6-28,3 umol/l;
 • žene 6,6-26,0 umol/l

Niske vrednosti gvoždja nepovoljno utiču I na razvoj alopecije areate.

Cink učestvuje u izgradnji nukleinskih kiselina I proteina, a njegov nedostatak može ozbiljno uticati na opadanje kose, čak ga I uzrokovati.

Kalcijum ima važnu zaštitnu ulogu uu radu srca, nerava, mišića, kostiju, zuba, kože I kose. Dodatak kalcijuma ishrani može odložiti prevremeni nastanak sedih vlasi.

Bakar ima ulogu u imunom sistemu, ali je često povezano sa uticajem na rast I kvalitet kose. Poremećaj nivoa bakra nastaje kod bolesti bubrega I creva.

Pre započinjanja bilo kakve terapije, neophodno je dovesti nivo svih ovih elemenata, a naročito gvoždja u granice normale.

Hormonalne analize (žene)

Hormonalna analiza kod žena koje pate od proredjenosti ili opadanja kose predstavlja jednu od osnovnih dijagnostičkih metoda. Zato se savetuje da svaka žena obavezno uradi analize svojih hormona pre započinjanja bilo kakve terapije. Način na koji hormone utiču na kvalitet I opadanje kose je sledeći:

 1. Androgeni hromoni dovode do gubitka kose u frontalnom delu, ali I do nastanka akni, pojave neredovnih ciklusa.
 2. Polni hormoni- LH I FSH
 3. Estrogen direktno produžava fazu rasta dlake I vrlo povoljno utiče na kvalitet dlake u celini.
 4. Prolaktin u visokoj koncentraciji nepovoljno utiče na rast kose.
 5. Hormoni štitaste žlezde povolno utiču na faze rasta dlake, regulišu proliferaciju matriksa dlake tako da u nedostatku ovih hormona dlaka postaje suva, krta I slaba. Takodje, hipotireoidizam se odražava na istanjenje spoljašnje trećine obrve.
 6. Testosteron utiče na opadanje kose preko svoh derivate Di hidrotestosterona (DHT) koji utiče na postepeno odumiranje folikula. On skraćuje ciklus ratsa dlake, a produžava neaktivnu fazu, sve dok dlaka ne prestane u potpunosti da raste.
 7. Vitamin D utiče na inicijaciju anagene faze rasta dlake.

Neophodne hormonske analize

17 OH progesteron +
DHEA +
Androstenedion +
LH +
FSH +
Estradiol +
Prolaktin +
T3 +
T4 +
TSH +
1.25 OH +
Vitamin D +

Ukoliko postoje značajna odstupanja u nekoj od ovih vrednosti, obavezno je konsultovati se sa endokrinologom.

Sveobuhvatan pregled predstavlja dobru osnovu za izbor I efikasnost terapije.

Dr. Gorana Kuka Epstein je veoma aktivna na instragramu i dnevno objavljuje postove sa zanimljivim i edukativnim sadržajem. Možete je zapratiti klikom na @dr.gorana kako bi bili u toku sa svim novim informacijama.