Deset uzroka nastanka telogenog efluvijuma

23.12.2020

 

Telogeni efluvijum ili opadanje kose kako ga pacijenti najčesce prepoznaju jer je u pitanju stanje intenzivnog opadanja kose kad pacijenti uočavaju dlake svuda oko sebe: na jastuku, radnom stolu, hrani, kada se tuširaju ili peru kosu. Mnogi pacijenti se uplaše jer misle da će izgubiti svu kosu zbog intenziteta opadanja kose.

 

ZAŠTO DOLAZI DO OPADANJA KOSE

Telogeni efluvium, kako mu samo ime kaze predstavlja prelazak velikog broja dlaka u tzv. telogenu fazu rasta koja zapravo predstavlja neaktivnu fazu rasta kose odn. fazu mirovanja. Do izrazitog opadanja dolazi jer veliki broj dlaka sinhrono udje u ovu fazu. Postoji oko 1000 opisanih okidača ovog stanja I uvek je povezano sa celokupnim stanjem organizma. Naime, kosi da bi rasla je potrebna ogromna količina energije I hranljivih materija (najviše proteina I aminokiselina) I ukoliko se ovi resursi troše na nekom drugom mestu u organizmu, kosa reaguje pojačanim opadanjem. Obično se kosa smatra slabim mestom odn. Ahilovom tetivom te reaguje pojačanim opadanjem usled nedostatka snage. Kosa se ne smatra izolovanim sistemom, već kao deo našeg organizma zato pažljivim anamnestičkim podacima I odredjenim testovima moramo potražiti inicijalni okidač ili više njih koji se moraju korigovati prvo, a potom uvesti konkretna terapija protiv opadanja kose.

 

NAJČESCI UZROCI TELOGENOG EFLUVIUMA

 

1.NIZAK NIVO GVOZDJA I FERITINA

Najveći broj pacijenata kojima opada kosa prvo provere nivo gvozdja kako bi se uverili da li je to razlog. Medjutim nije gvoždje kljucno.  Feritin je protein koji sadrži gvozdje I on nam ukazuje koliko gvozdja nas organizam poseduje te svako snizenje ove vrednosti ukazuje cesto na generalno smanjenje ukupne kolicine gvozdja u organizmu te vodi do anemije. Feritin je izuzetno vazan za pravilan ciklus rasta dlake te njegovo odstupanje od uobičajenih vrednosti dovodi do opadanja  kose. Pacijenti često urade analizu gvozdja, ali nisu upućeni da je nivo feritina izuzetno važan. Sledeca greška koju cesto pacijenti prave je kako suplementiraju feritin sto obično čine unosom gvozdja. Ovaj pristup neće biti efikasan jer se feritin koriguje odvojeno I na potpuno drugačiji način. Takodje, način na koji se suplementira gvozdje je vrlo specifican jer novija istraživanja pokazuju da je najbolje suplementirati gvoždje onim iz bilja I da se to ne čini svaki dan, već prema posebnom protokolu uz dodatak vitamina C.

2.STRES

Stres je sigurno jedno od najčešćih objašnjenja za intenzivnije opadanje kose I ne treba ga olako shvatati. Ukoliko se osvrnete na uvodni deo ovog testa, videćete pojašnjenje o snazi koja je kosi svakodnevno potrebna kako bi 50 metara kose moglo dnevno da izraste. Stres umanjuje nasu snagu tako sto se odbrambene snage organizma  usmeravaju ka vitalnim organima kao sto su srce I mozak (tzv. “fight or flight” odgovor ili biti ili ne biti). To je na neki način mehanizam preživljavanja, čime definitivno nas imuni sistem nema dovoljno energije I često se tokom stresnog perioda prehladimo ili imamo druge zdravstvene simptome. Neko na stres reaguje srcem (ubrzani rad, “preskakanje” I sl.), stomakom (slabo varenje, dijareja), bolom u glavi (učestale migrene, nesvestice), a neko odreaguje kosom. Naročito je važno I treba uzeti u obzir izlaganje hroničnom stresu, onom koji traje duži vremenski period I duže vreme drži organizam u ovom eleviranom stanju. Zato se metode relaksacije često preporucuju prilikom lečenja opadanja kose, ali neretko I lekovi koji će delovati umirujuće.

  1. ŠTITNA ZLEZDA

Rad hormona štitne zlezde I opadanje kose u usko povezani. Gen za regulaciju ova dva sistema je identičan I zato se laboratorijske analize stitne zlezde obavezno rade kao deo pregleda. Ubrzan ili usporen rad štitne žlezde utiče na opadanje kose, a često je I direktno povezano sa nastankom alopecije areate . Ono što nije najbolja vest je da su i lekovi za rad štitne žlezde koje pacijent uzima sa nepovoljnim dejstvom na opadanje kose, čak medju prvim na listi. Zato je hronično opadanje kose izazvano nepravilnim radom štitne žlezde dugotrajno I važno je da pacijent razume povezanost izmedju ova dva stanja. Pored štitne žlezde, važan je balans svih drugih hormona u organizmu i zato se rade detaljne hormonalne analize kako kod premenopauzalnih, tako I kod postmenopauzalnih žena. Takodje, gotovo je tipično pojačano opadanje posle porodjaja.

4.LEKOVI

Postoji čitav spektar lekova koji dovode do opadanja kose, neki to čine u većem, neki u manjem stepenu. Već smo pomenuli da su medju prvim na listi lekovi za štitnu žlezdu, ali uz njih tu su još beta-blokatori, antidepresivi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi, antikoagulantni lekovi, ACE inhibitori. Takodje, opšte je poznato da hemioterapija može dovesti do opadanja kose. Što se tiče kontraceptivnih pilula, neke imaju nepovoljno dejstvo na kosu, dok druge nemaju. Treba pogledati odnos hormona u okviru ovih pilula I prilagoditi ih onom koji je najpovoljniji za kosu. Svakako treba imati u vidu da početak I kraj primene ovih lekova može dovesti do opadanja kose. Takodje, postoje lekovi koji utiču na boju kosu poput hlorokina na primer. Muškarci često pitaju za upotrebu steroida I njihov uticaj na opadanja kose. Opet imamo grupe koje imaju nepovoljniji učinak poput anabolickih steroida, DHEA, kreatina, hormona rasta idr. Svakako je važno konsultovati se sa lekarom pre inicijalne upotrebe lekova ukoliko postoji predispozicija ka opadanju kose.

5.DIJETE I GUBITAK U TEŽININagle I nedovoljno dobro organizovane dijete uvek dovode do opadanja kose. Promene u ishrani poput prelaska na vegeterijanstvo takodje dovode do opadanja kose ukoliko se proteini ne zamene na adekvatan nacin. Prilikom planiranja dijete, veoma je važno planirati je dugoročnije tako da nema naglog gubitka u kilaži I onog gubitka u energiji kog kosa tesko podnosi I reaguje opadanjem. Uvek je dobro uvesti vitaminsku suplementaciju kako kosi ne bi mnogo nedostajali neophodni vitamini.

6.HRONIČNE BOLESTI

Bolesti koje su često povezane sa opadanjem kose su sledeže: sindrom iritabilnih creva, reumatoloske bolesti, lupus, druge inflamatorne bolesti, bolesti bubrega, jetre, kao I različiti tipovi kancera. Postoji direktna povezanost izmedju alopecije areate I pojedinih stanja kao što su reumatoidni artritis, ekscem, dijabetes mellitus tip 1 I još nekoliko drugih. Zato je izuzetno važno gledati kosu kao deo velikog sistema našeg organizma. Telogeni efluvijum može nastati I nakon velikih operacija ili nakon estetskih operacije (face-lift, brow-lift).

  1. INFEKCIJE

Pojedine infekcije dovode do intenzivnog opadanja kose. Pre svega svaka infekcija sa povišenom temperaturom može dovesti do opadanja kose. Jedan od dokaza je I COVID-19 virusna infekcija  nakon koje pacijenti imaju opadanje kose o čemu smo dosta pisali. Takodje, druge virusne infekcije poput sifilisa, herpes, potom infekcija stafilokokom (grlo, nos) I Lajmska bolest.

  1. BOLESTI VLASIŠTA

Osnova zdrave kose je zdrava koža glave. Mnogo pacijenata dolazi sa subklinickom (neprepoznatom) inflamacijom koze glave. Sa druge strane, neki pacijenti imaju aktivnu infekciju izazvanu najčešže bakterijama. Uzroci opadanja kose se mogu pronaći I ako je prisutan seboroični dermatitis, psorijaza, ekcem na kozi glave. Sva ova stanja se moraju tretirati pre početka primene bilo koje druge terapije za rast kose.

9.ALERGIJSKE REAKCIJE KOŽE GLAVE

Ovo je tema kojoj se ne pridaje dovoljno značaja, a veoma je važna. Naime, proizvodi koje koristimo u nezi svoje kose mogu dovesti do ozbiljnih alergijskih reakcija I do pojačanog opadanja kose. Imajte na umu da promena šampona utiče da se koža glave svaki put navikava na nove sastojke od kojih neki mogu biti alergeni. Slično je se preparatima za stilizovanje kose poput gelova, lakova, sprejeva koji često sadrze jake hemijske sastojke koji imaju nepovoljan uticaj na kožu glave I kosu.. Nekvalitetne, neorganske farbe za kosu takodje mogu dovesti do opadanja kose naročito ako se dobro ne isperu sa kože glave nakon farbanja., Tu su takodje I agresivni tretmani za kosu:peglanje, blajhanje, dredovi (nastanak trakcione alopecije), I drugo koji svojim fizičkim efektom dovode do slabljenja dlake. Poznato je da neki puderi I zaštitne kreme od sunca dovode do nastanka frontalne fibrozirajuce alopecije.

  1. VITAMINSKI NEDOSTACI

Već smo pomenuli koliko su vitamini važni za normalan ciklus rasta kose. Postoje neki koji su izuzetno važni, pa ih vredi posebno spomenuti, a to su cink, vitamin B12 I vitamin D. Neretko testiramo pacijente za vrednosti olova jer je ono vrlo toksično za organizam. Veoma važni su I nivoi magnezijuma I selena. Ovo ne znači da pacijent mora početi uzimati sve ove vitamine kako bi se kosa obnovila. Važno je utvrditi postoji li uopšte nedostatak ovih vitamina, pa tek onda korigovati. Dodavati cink ukoliko ga ima dovoljno u organizmu neće poboljsati stanje kose. U suplementaciji vitamina, najefikasniji su Viviscal proizvodi  iza kojih stoji dovoljan broj naučnih studija.

Telogeni efluvijum se moze javiti u blazem ili intenzivnijem obliku,. Blaži podrazumeva opadanje kose od 50-100 dlaka dnevno, dok intenzivniji podrazumeva gubitak više od 100 dlaka. Najviše se klinički prikazuje smanjenjem obima repa I pojavim zalizaka. Za dijagnozu tačnog gubitka radi se “test pranja kose” (pacijent radi kod kuće) I “pull test” u ordinaciji. Telogeni efluvijum obično nastaje 2-3 meseca nakon inicijalnog okidača. Može imati akutnu formu I hroničnu. Veoma je važno iskustvo u lečenju ovih pacijenata, ali I detaljan razgovor sa samim pacijentom kako bi se potencijalni okidaci definisali I korigovali. Kod nekih pacijenata, korekcija ovih okidača je sasvim dovoljna da se kosa obnovi, a kod nekih je potrebna dodatna terapija.

Dr Gorana Kuka Epstein

 

Posted in Blog by haircenter

Leave a Comment