Čikago- ISHRS kongres, dr Gorana Kuka

14.11.2015

“Ako postoji jedan važan dogadjaj u edukativnom smislu za nas lekare koji se bavimo lečenjem opadanja kose i transplantacijom kose, onda je to godišnji kongres Svetskog udruženja lekara koji se bave transplantacijom kose (International Society for Hair Restoration Surgery, ISHRS). Udruženje okuplja lekare širom sveta koji se bave ovom granom medicine, pruža mogućnosti edukacije, postavlja regulativne norme, odredjuje savremene trendove u lečenju alopecije. Posebno je jer je I ova grana medicine posebna I doktori različitih specijalnosti se bave transplantacijom kose. Najviše ima plastičnih hirurga I dermatologa, a slede lekari opšte prakse, ginekolozi, internicti, ORLovci, ima I poneki urolog. Zanimljivo je kako smo svi mi “zalutali” ili ciljno došli do toga da se bavimo ovim poslom. Jednom godišnje, ISHRS udruženje održava svoj godišnji kongres I meni je ovo bio četvrti koji sam posetila. Nikada nije bilo više učesnika iz celog sveta, a kongres se održao u Čikagu. Radionice iz različitih tema se održavaju svakog dana, a u medjuvremenu su predavanja. Glavne teme ove godine su sigurno FUE tehnika I poredjenje FUE tehnike sa strip tehnikom, zatim posledice finasterida u lečenju opadanja kose, a sve značajnije mesto dobija uloga PRP terapije I matičnih ćelija kao terapija.

Ove godine sam imala veliku čast da budem deo sesije za nove članove. Sesija je zamišljena tako da novi članovi se upoznaju sa starim članovima I da čuju iskustva iz njihovih karijera I sa njome se otvara kongres. Na meni je bilo da otvorim sesiju time što ću ispričati svoje iskustvo od trenutka kada sam videla prvu transplantaciju u životu, do danas kada im se obraćam kao neko sa iskustvom, neko ko je za relativno kratko vreme uspeo mnogo da postigne kako u Srbiji, tako i u svetu. Bilo je divno pričati o jednom predivnom iskustvu učenja, rada, gradjenja tima asistenata, o odnosu prema pacijentima I šta sam sve od svojih pacijenata naučila, o naučnom radu, a potom I o razvoju internacionalne karijere kao instruktor za transplantaciju kose. Nakon ovog predavanja, pridružila sam se prisutnima. Mislim da je ovo bilo moje najdraže predavanje koje sam ikada održala.

Takodje, predstavila sam I novu tehniku korekcije ožiljaka upotrebom masnog tkiva I graftova, na kojoj intenzivnom radim, a koja za sada obezbedjuje izuzetne rezultate.

Naučila sam mnogo, kao I svaki put na ovom kongresu, prezadovoljna sam kvalitetom rada koji mi možemo da ponudimo našim pacijentima, videla sam drage prijatelje koji su članovi ISHRS-a, a imala sam I malo vremena da upoznam Čikago, prelep grad koji me je zadivio svojom posebnošću.

 

Do idućeg kongresa u Panami 2016, vredno radimo…”

 

Dr Gorana Kuka

cikago2a

 

Posted in Vesti by Hair Center Serbia

Leave a Comment