Alopecija areata- sta je najnovije?

15.11.2014

IMG_1045-200x300Nekad vas pacijenti sa odredjenim stanjem ispirisu da tragate i da pokusate da nadjete kako mozete da im pomognete. Pre oko godinu i po dana sam se susrela sa divnom devojkom mojih godina koja je dva puta u svom zivotu potpuno izgubila kosu. Pocelo je kao alopecija areata-mali kruzna povrsina bez kose, ali se uporno nastavilo dok se sva kosa nije izgubila tako da ona danas pati od alopecije totalis-progresivnog gubitka kose. Upoznavsi jednu tako divnu osobu koja se tako hrabro nosi sa svojim problemom da joj cak mozete i pozavideti na pozitivnom stavu koji ima prema zivotu, pozelela sam da mogu da joj pomognem. Ucila sam sta je to PRP terapija  u lecenju alopecije areate, cak upoznala dr Josepha Greca, lekara koji je napisao protokol za lecenje alopecije areate. Uradile smo dva tretmana do sada i neki pomak se javlja. Nastavicemo dalje…
Prosle nedelje imala sam prilike da na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Majamiju prisustvujem predavanju dr Angele Cristiano, koja je gostovala sa Columbija univerziteta. Dr Cristiano je imunolog i geneticar, koja se bavi istrazivanjem na temu alopecije. Kako je i sama patila od alopecije areate suocivsi se se teskim zivotnim okolnostima, resila je da pokuse da pronadje lek za ovo stanje. Na predavanju je objasnila mehanizme nastanka alopecije areate koji obuhvataju genetske, imunoloske i zapaljenske faktore. Alopecija areata je najcesce udruzena sa celijacnom bolescu, dijabetesom tip 1, psorijazom i reumatoidnim artritisom. Trenutno ispituje efikasnost leka Ruxolitinib koji se koristi u tretmanu reumatiodnog artritisa i mijelofibroze u lecenju alopecije areate. Efikasnost je ispitana na malom broju pacijenata jer je terapija jako skupa (8000$ mesecno, a potrebna su tri meseca redovnog koriscenja) i prikazala je zaista neverovatne rezultate.

 

IMG_0030-300x225Lek je jos u ranoj fazi ispitivanja, mali uzorak pacijenata je pokriven, nisu poznati nezeljeni efekti, niti koji ce biti utvrdjen protokol za koriscenje ovog leka, ali ipak daje nadu cinjenica da medicina napreduje i da se malim koracima pomeramo ka lecenju jedne, jos uvek, nepoznate bolesti.

Postavio : Blog, Opadanje kose - Hair Center Serbia

Leave a Comment